ΣΤΟΧΟΙ

Ο γενικός σκοπός είναι η ενίσχυση της αυτογνωσίας μέσω της ανάπτυξης της ικανότητας κατανόησης των συναισθημάτων των άλλων ανθρώπων.

 Ειδικοί Στόχοι

●       να αναγνωρίζουν τις θετικές και αρνητικές πτυχές των κοινωνικο-συναισθηματικών ικανοτήτων

●       να αναγνωρίζουν και να εξηγούν τις συνιστώσες των διαπροσωπικών σχέσεων

●       να διατυπώνουν και να αναγνωρίζουν καταστάσεις στις οποίες η έλλειψη σεβασμού και ανοχής επηρεάζει την ανάπτυξη της ανθρώπινης προσωπικότητας

●       να αξιοποιούν τα καθοριστικά στοιχεία των ανθρώπινων αξιών, του σεβασμού και της ανεκτικότητας στον κοινωνικό χώρο

●       να αναλύουν διάφορες επιλογές/εναλλακτικές λύσεις που επιτρέπουν την προσαρμογή στην αλλαγή μέσω της αυτορρύθμισης

Δεξιότητες

Στο τέλος αυτής της δραστηριότητας οι μαθητές θα είναι σε θέση να:

●       εκφράζουν συμπεριφορές ενσυναίσθησης προς τους άλλους

●       αναγνωρίζουν σωστά τα συναισθήματα που εκφράζουν οι άλλοι.

ΤΙΤΛΟΙ & ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Ανακαλύπτοντας το "άλλο"

Αναγνώριση των συναισθημάτων των άλλων

Η διαφορά μεταξύ συναισθημάτων και εξωτερικής έκφρασης

Αυτογνωσία και υγιής τρόπος ζωής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ ΜΑΘΗΣΗΣ

Εισαγωγή

Ο δάσκαλος ανακοινώνει τον τίτλο, τη δραστηριότητα και τους στόχους του μαθήματος. Εξηγείται η έννοια της ενσυναίσθησης και στη συνέχεια προσφέρεται στους μαθητές μια σύντομη άσκηση για την ενσυναίσθηση μέσω της μεθόδου του καταιγισμού ιδεών.  Παράρτημα 1 – Για την ενσυναίσθηση

Δραστηριότητα 1 Εξάσκηση σε σενάρια ενσυναίσθησης και συνειδητοποίηση των αναγκών

Ξεκινώντας από τις κάρτες συζήτησης που περιέχουν πιθανές πραγματικές καταστάσεις, τα παιδιά θα ξεκινήσουν συζητήσεις στην τάξη με τη μεσολάβηση του εκπαιδευτικού.

(Ενότητα 3 – Φύλλο Εργασίας 6 – Πιθανές καταστάσεις). 

 Τύπος δραστηριότητας: Ομαδική δραστηριότητα

Στάδιο 1. Κάθε μαθητής θα σχεδιάσει ένα φύλλο χαρτί με πιθανές καταστάσεις που περιλαμβάνουν καταστάσεις που απαιτούν εμφατικές απαντήσεις. Στη συνέχεια, θα συζητήσουν σε ζευγάρια την κατάσταση που έχουν ορίσει. Ο ένας μαθητής θα διαβάσει την κατάσταση, ενώ ο άλλος θα ασκήσει έναν ενσυναισθητικό διάλογο σχετικά με αυτήν. Στη συνέχεια, θα αλλάξουν ρόλους.

Ο δάσκαλος γράφει τις απαντήσεις όλων των μαθητών.

Στάδιο 2. Ο δάσκαλος εντοπίζει στις απαντήσεις των μαθητών εμπόδια στην έκφραση της ενσυναίσθησης. (Ενότητα 3 – Φύλλο Εργασίας 7 – εμπόδια στην έκφραση ενσυναίσθησης).

Παράρτημα 4 έχει λεπτομέρειες και συστάσεις για τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής αυτής της δραστηριότητας.

Δραστηριότητα 2 Οι μαθητές παρακολουθούν μια ψηφιακή ιστορία. Ο Άλεξ είναι σπουδαίος ποδοσφαιριστής. Παίζει στην ομάδα του σχολείου. Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, σε μια κρίσιμη στιγμή του παιχνιδιού, ένα άλλο παιδί το σπρώχνει για να πάρει την μπάλα. Οι συμπαίκτες του τον κατηγορούν γισ την απώλεια του παιχνιδιού. 

 

 

Εισαγωγή

Συζήτηση στην τάξη

Σε αυτή τη συνεδρία ο δάσκαλος θα επικεντρωθεί στις ακόλουθες δεξιότητες κοινωνικής ευαισθητοποίησης:

●       Προσδιορίστε διάφορους κοινωνικούς κανόνες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι άδικοι.

●       Συνεργασία με συνομηλίκους

●       Να δείχνουν ενσυναίσθηση και συμπόνια

●       Να συγχωρούμε κάποιον που μας πλήγωσε ή μας αναστάτωσε

●       Κατανόηση της προοπτικής των άλλων

●       Επίλυση μιας διαφοράς

●       Αντιμετώπιση των συναισθημάτων των άλλων

●       Κατανόηση των επιδράσεων των συστημάτων (οικογένεια)

Ο δάσκαλος μπορεί να διατυπώσει κατευθυντήριες ερωτήσεις σε σχέση με τις προαναφερθείσες δεξιότητες κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

Παραδείγματα: Τι σημαίνει να είσαι καλός αθλητής; Τι είναι η ομάδα; Τι σημαίνει να αναλαμβάνεις ευθύνες σε μια ομάδα;

Αποσύνθεση

Προσδιορισμός των χαρακτηριστικών ενός καλού αθλητή, ως μέσο κατανόησης της προσωπικότητας ως βιο-κοινωνικο-πολιτισμικού συστήματος.

Ενότητα 3 – Φύλλο Εργασίας 8 - Εικόνα ενός αθλητή (εικόνα ενός παιδιού με αθλητική στολή που τα παιδιά προικίζουν με τις ιδιότητες ενός μεγάλου αθλητή)

Αφαίρεση

Συζήτηση και ερωτήσεις που θα ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση των μαθητών σχετικά με την ικανότητα ενσυναίσθησης και την ευπάθεια που συνεπάγεται η διαχείριση της ενσυναίσθησης.

 Παράδειγμα: Πως θα ένιωθες αν ήσουν «στα παπούτσια» του Άλεξ;

Αναγνώριση Μοτίβων

Παράδειγμα από την πραγματική ζωή : Η φιγούρα της Simona Halep, μιας γνωστής Ρουμάνας τενίστριας, με εκπληκτικά επιτεύγματα στο τένις. Παρόλα αυτά, σε όλη την αθλητική της καριέρα έχασε παιχνίδια και αγώνες λόγω διαχείρισης συναισθηματικών καταστάσεων (σύμφωνα με συνεντεύξεις).

 Συζήτηση στην τάξη: Τα χαρακτηριστικά που θα κατανοήσουν οι μαθητές κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας: Μαθαίνω, αισθάνομαι, εξελίσσομαι, αλληλοεπιδρώ, σκέφτομαι, αναλύω και προβληματίζομαι.

Αλγοριθμική Σκέψη

Σύνδεση. Η ανάλυση των τύπων συναισθημάτων που έχει ζήσει το υποκείμενο (Alex) και εκείνων που έχουν ζήσει οι άλλοι μέσω της ενσυναίσθησης, καθώς και η συσχέτιση μεταξύ των λειτουργικών συναισθημάτων και της κατάλληλης εξωτερικής έκφρασής τους. Είναι απαραίτητη η αναγνώριση του λεκτικού και παραλεκτικού μηνύματος και η σωστή αποκωδικοποίηση των λεκτικών, μη λεκτικών και παραλεκτικών μηνυμάτων καθώς και των συναισθημάτων, των σκέψεων, των ιδεών και των στάσεων.

 Κλείσιμο

Συζήτηση στην τάξη για παρόμοιες καταστάσεις

Τελικές συστάσεις για τον εκπαιδευτικό: αναστοχαστείτε και ρωτήστε τους μαθητές ποια πολύτιμα πράγματα έμαθαν για τον εαυτό τους και τους άλλους στις καταστάσεις που παρουσιάστηκαν.

Να κάνετε αναλογίες, συγκρίσεις σχετικά με τα αποτελέσματα της ενσυναισθητικής επικοινωνίας και τα εμπόδια στην έκφραση της ενσυναίσθησης και πώς αυτά αντανακλούν στην ανάπτυξη των σχέσεων μας με τους άλλους, στη συναισθηματική έκφραση και στην αυτοπεποίθηση. Για το σκοπό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί η προβολή ταινιών ή παιχνίδια όπως το SIMS.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Ζωγράφισε το συναίσθημα (Daniel Goleman)

●       Φόβος

●       Αηδία

●       Λύπη

●       Έκπληξη

●       Θυμός

●       Χαρά

●       Αγάπη

●       Ντροπή

Τα παιδιά θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στα ROYGBIV, τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Οι δάσκαλοι εξηγούν ότι πρέπει να συσχετίσουν το χρώμα με το συναίσθημα.  Στο τέλος, όλα τα φύλλα εργασίας θα τοποθετηθούν σε εμφανές σημείο, στην τάξη (ξενάγηση σε γκαλερί).

(Ενότητα –Φύλλο Εργασίας 9 –Ο τροχός των συναισθημάτων)


Last modified: Tuesday, 9 April 2024, 1:33 AM